h Dolar 32,4982 % 0.25
h Euro 34,6089 % 0.25
h Altın (Gr) 2.481,15 %-0,07
h Ons Altın 2.374,91 %-0,33
h Bitcoin 2034784 %-5.29923
a

Son dakika! Manisa’da deprem! Deprem İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla hissedildi!

Van’da dün yaşanan 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından bugün de Ege bölgesi sallandı… Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde saat 10.21’de 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem özellikle İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla’da hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünü Akhisar olarak açıkladı. Sarsıntının ardından 1.5 saatte en büyüğü 3.6 olan 26 tane artçı kaydedilirken deprem fırtınası uyarısı yapıldı. Deprem İstanbul’da da bazı noktalardan hissedildi. İşte Ege’de yaşanan kuvvetli depreme dair detaylar…

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre saat 10.21’de kaydedilen deprem, yerin 9 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Deprem özellikle İzmir, Aydın ve Muğla’da olmak üzere tüm Ege’de hissedildi. Deprem İstanbul, Bursa ve Kütahya’yı da salladı.


Depremin ardından vatandaşlar telefonlarına sarıldı. (FOTO: İHA)

KANDİLLİ: AKHİSAR MERKEZLİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin merkez üssünü Akhisar ilçesi olarak duyurdu. Kandilli sarsıntıyı önce 5.5 ardından 5.3 olarak açıkladı.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 5.6 olarak duyurdu.


Sarsıntıyla vatandaşlar kendilerini dışarı attı. (FOTO: İHA)

26 ARTÇI SARSINTI KAYDEDİLDİ

AFAD’ın verilerine göre ilk depremin ardından bir buçuk saat içinde en büyüğü 3.6 olan 26 tane artçı sarsıntı kaydedildi.

VALİ SON DURUMU PAYLAŞTI

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz depremde orta veya ağır hasarlı yapı bulunmadığını belirtti. Kardeniz şöyle konuştu:

* Bazı binalarda az hasarlı ihbarlar yapılmış durumda. Çok az sayıda evimizde hafif düzeyde hasar var. Diğer ilçelerimizden de gelen ihbarlar var. Onlarla ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Ancak başka ilçelerden gelen ihbarlar da hafif hasarlı binalarla ilgili.

* Sadece Akhisar’ın Sazova Mahallesi’nde daha önceki depremlerde hasar gördüğü için boşaltılan bir evin çatısının çöktüğü binası var. Bu depremin ilimizde hayatı olumsuz etkileyecek herhangi bir sonucu olmamıştır. Herhangi bir can kaybımız veya yaralımız yok.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN AÇIKLAMA

Depremin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıolu ile Bekir Başevirgen deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu. İncelemeye Saruhanlı Kaymakamı Necmettin Yalınalp, CHP’li Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, CHP Saruhanlı İlçe Başkanı Hasan Levent’te katıldı. CHP Grup Başkanvekili Özel, deprem bölgesinde vatandaşları dinleyerek, hasar gören evlerde incelemelerde bulundu.

Deprem bölgesinden açıklamalarda bulunan Özel şunları söyledi:

* Yaptığımız görüşmelerde burasının eskiden belde belediyesiydi. İyi kötü bu evler bir plan, proje, denetim görmüş evler. Geçmiş dönem çok yakındaki köylerde 4.7’de 60 tane ev ağır hasarlı olmuşken, bugün yaşanan depremde Kumkuyucak Mahallesi’nde 12 tane Akhisar’ın Sazoba Mahallesi’nde ise 2 tane ev orta hasarlı.

* Demek ki belediyenin denetimi, buraların iyi kötü zamanında buranın belediyelik ruhsatlı olması ve bir plan, proje, denetim görmüş olması önemli.

* Bundan alınacak dersler var. Şu anda AFAD burada, UMKE ekipleri burada.

* Onlara bir iş düşmemiş olması bizim açımızdan son derece memnuniyet verici. Vatandaşlarımızı olası artçı depremler konusunda uyarıyoruz.

* Merkezi idare olsun, yerel yönetimler olsun hepimizin depremin her an her yerde olabileceği konusunda tedbirli olmamız gerektiğini hatırlatıyoruz.

UZMAN İSİMDEN ANALİZ

Depremle ilgili değerlendirme yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli uyarılarda bulundu. Sözbilir şöyle konuştu:

* Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde deprem oluyor. En son 2019 yılının sonundan itibaren başlayan geçen aya kadar devam eden Akhisar çevresindeki depremler var. 6 bine yakın deprem oldu. Ciddi bir enerji boşalımı gerçekleşti. O enerjinin güneydoğuya transfer olduğunu görüyoruz. Şu anki deprem, Akhisar depremlerinden bağımsız bir deprem. Daha güneydeki faylarda gerçekleşen bir deprem” diye konuştu.

DEPREM FIRTINASI UYARISI

Bölgenin özelliğinden bahseden Sözbilir, “Akhisar depremlerinden bildiğimiz kadarıyla bu şekilde bir deprem gerçekleştiğinde sonrasında deprem fırtınasına dönüşüyor. Çünkü o bölgede birden fazla fay birbiriyle bağlantılı şekilde. Dolayısıyla deprem fırtınası o bölgede beklenebilir şu anda. Depremden sonra bölgede artçılar oluşmaya başladı” dedi.

Bölgede geçmişte 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunu belirten Sözbilir, “Jeolojide geçmişte olmuşsa gelecekte olur’ felsefesi vardır. Bu faylar 7 büyüklüğünde depremler yaratabilirler. Ama şu an 5.5 ile bir fayın önemli bir kesimi kırılmış oldu. Ana şok olarak değerlendirebiliriz bunu” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE TSUNAMİ OLUR MU?

Deprem sonrası kıyı şeridinde tsunami tehlikesi yaşanır mı yönündeki soruyu Prof. Dr. Sözbilir, “Tsunami yaratacak faylar daha güneyde. Afrika levası ile Türkiye levasının sınırını oluşturan çok büyük bir fay zonu var. Arnavutluk’tan başlıyor, Girit’ten geçiyor, Kıbrıs ve Antakya’ya devam eden 1000 kilometrelik fay zonları var orda. Denizin altında. Onlar daha büyük deprem üretebilir. 7-8 depremler üretebilir. O bölgede 7’yi geçtiği zaman 7.5 olduğunda güney ve güneybatı illerimiz tsunami tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Tabi şu an öyle bir deprem olacak anlamında söylemiyorum” şeklinde konuştu.

TARAMALAR DEVAM EDİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depremle ilgili Twitter adresinden bir açıklama yaptı. Soylu’nun mesajı şöyle:

* Saruhanlı merkezde yapılan taramalarda şu ana kadar herhangi bir hasar tespiti ve ihbarı gelmemiştir.

* Kırsal taramalar devam etmektedir. Manisa Valiliğimiz ve AFAD kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecektir.

MANİSA VALİLİĞİ: HASAR YOK

Manisa Valiliği depremle ilgili şu açıklamayı yaptı:

* İlimiz Saruhanlı İlçesi Kumkuyucak Mahallesi olan 5,6 şiddetinde deprem meydana gelmiştir. Depremle ilgili Valiliğimize intikal eden herhangi bir hasar bulunmamakla birlikte, dış mahallelerde inceleme devam etmektedir.

Depremin ardından ikinci yazılı basın açıklaması yayımlayan Manisa Valiliği ise Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerine bağlı tüm mahallelerle irtibatın sağlandığını ve depremden kaynaklanan herhangi bir hasar tespit edilmediğini açıkladı.

KÖYLERLE İRTİBATA GEÇİLDİ

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu vatandaşların korkuyla dışarı çıktığını ama henüz bir hasar ihbarı almadıklarını söyledi. İlçenin İzmir’e yakın olduğunu kaydeden Dutlulu kentte olumsuz bir durum beklemediklerini ama köy muhtarlarıyla irtibata geçtiklerini kaydetti.

Dutlulu şöyle devam etti:

* Başta Akhisar ve Saruhanlı olmak üzere bu depremden etkilenen korkan tüm vatandaşlarımıza çok geçmiş olsun.

* Allah daha büyük afetlerden korusun. Çok şükür şuana kadar çok ciddi gözüken bir durum yok ama hepimiz çok korktuk. Hepimize çok geçmiş olsun.

22 OCAK’TA 5.4 İLE SALLANMIŞTI

Manisa’nın Akhisar ilçesinde 22 Ocak’ta meydana gelen 5.4 büyüklüğünde depremde 5 metruk bina yıkılmış, bazı binalarda çatlaklar oluşmuş, 3’ü yüksek yerden atlayan, 1 panik atak geçiren 4 kişi hastaneye kaldırılmıştı. Bu depremin ardından da bölgede çok sayıda deprem olmuştu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.