h Dolar 34,0270 % 0.01
h Euro 37,5937 % 0.01
h Altın (Gr) 2.753,77 %0,04
h Ons Altın 2.516,76 %0,02
h Bitcoin 1960135 %0.50246
a

Engelsiz Akdeniz kampüsü

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü iş birliğiyle görme engelli öğrencilerin kampüste rahat dolaşması için proje geliştirdi.

AÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü iş birliğiyle öğrencilerinin Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi çerçevesinde gerçekleştirilen iç ve dış mekanlar için görme engelli bireylere yönelik Körcül Tarif Projesi, kampüsü ziyaret eden veya tercih eden görme engelli öğrencilere erişilebilirlik sunuyor.

AÜ’nün erişilebilirlik çalışmalarıyla öncü bir kurum olduğunu ve bilişimle desteklenen bu erişilebilirlik çalışmalarıyla bir ilke imza attığını söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “Bu proje sayesinde görme engelli öğrenciler, kampüsümüzü ziyaret ettiklerinde kendilerini güvende ve bağımsız hissedeceklerdir. İç ve dış mekanlara yönelik ayrıntılı tarifler ve yönlendirmeler, görme engelli bireylerin gezinme konusundaki güçlüklerini aşmalarına yardımcı olacaktır. Kampüsümüzdeki her nokta, özenle hazırlanan zihinsel haritalarla birlikte, hedef noktalara ulaşmak için net bir yol sağlayacaktır. Web uygulamamız, görme engelli bireylerin kampüste daha kolay hareket etmelerini sağlayacak zihinsel haritalandırma tekniğini kullanarak, kampüsümüzde daha erişilebilir bir deneyim sunmaktadır” dedi.

 

“Diğer üniversitelere örnek olacak”

Görme engelli bireylerin eşit bir şekilde üniversite deneyiminden faydalanmalarını sağlamanın öncelik olduğunu ve bu projenin bu amaçla gerçekleştirildiğini söyleyen Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü ve Özel Eğitim Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Sardohan Yıldırım, “Akdeniz Üniversitesi, iç ve dış mekanlar için görme engelli bireylere yönelik Körcül Tarif Projesiyle, erişilebilirlik konusunda öncülük etmeye devam ediyor. Bu proje diğer üniversitelere ilham kaynağı olacak ve erişilebilirlik alanında yeni standartlar belirlemeye katkı sağlayacaktır. Görme engelli öğrencilerin üniversite deneyimlerini en üst düzeye çıkarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve tüm engelleri birlikte aşacağız” ifadelerini kullandı.

 

“Engelsiz bilişim ödülü”

Engelli Öğrenci Birimi Yardımcı Teknolojiler Ofisi Hizmetleri Sorumlusu Sarper Arıkan, “Akdeniz Üniversitesi’nde 13 yıldır yazılım geliştirme alanında çalışıyorum. Engelsiz Kampüs projesi bünyesinde Dr. Öğr. Üyesi A. Emel Sardohan Yıldırım hocamızla birlikte kampüsü erişebilir hale getirmek adına birçok çalışma yapıyoruz. Bunlardan biri de Körcül Tarif Projesi. Körcül tarif dediğimiz şey hem iç mekanlarda hem dış mekanlarda görme engelli bireylerin adım sayısı ve saat yönünü baz alarak hareket edebilmeleri için kafalarında bir zihinsel haritalandırma oluşturmalarını temin etmeyi amaçladık. Emel hocamızın öğrencileri bu konuda organize etmesi ve veri sağlayabilecekleri konusunda da öğrencilerimizi teşvik etmemiz sayesinde projemiz hayata geçti. Projemizde şu an için bin adet veri var. Projemiz aynı zamanda hem mobil tarafta hem kampüs içerisinde iç mekân ve dış mekanlarında navigasyon sistemlerine kaynak edebilecek bir boyuta da gelmesini hedefliyoruz. Kampüs içerisinde yapmış olduğumuz bu proje uluslararası katılımlı 2022 Engelsiz Bilişim Ödülleri Engelsiz Bilişim Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü alanında ödüle layık görüldü. Biz bu projeyi taslak hakinde sunmuştuk. Hayata geçirdik. Projeye ulaşmak isteyen kullanıcılarımız engelsizakdeniz.edu.tr adresinde de ulaşabilirler. Uygulamayı kullanıcılarımızın dönüşleriyle daha iyi hale getireceğiz” dedi.

 

“Projeyi öğrenciler anlattı”

Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği dördüncü sınıf öğrencisi Metehan Erdem Kaplan, “Projeye başlarken öncelikle okuduğumuz okulu bütün bireyler için daha ulaşılabilir daha engelsiz kılmayı hedef aldık. Projemizde gerek dış mekân gerek fakülte içlerimizde iç mekân olsun navigasyon geliştirme sürecinde adımlama kısmını üstlendik. İç mekân adımlamalarında görev aldım ve fakültemizi navisgasyon uygulamamızın tabanına uygun olacak şekilde adımlayarak böyle bir veri elde ettik. Bu projeyi topluma hizmet uygulaması dersi altında gerçekleştirdik. Alan öğretmenlerimiz ve Sarper Arıkan’ın koordinatörlüğü altında gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

 

“Empati duygumu geliştirdi”

Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği dördüncü sınıf öğrencisi Hatice Yeter, “Projemiz üç ekip halinde devam etti. İç mekân adımlaması yapanlar, dış mekan adımlaması yapanlar ve verilerin girişini sağlayanlar şeklinde ilerledi. İç mekan adımlaması yaparken ve sonrasında öğretim üyeleri ve görme engelli öğrencilerden güzel geri dönüşler aldık. Proje empati duygumu geliştirdi iş birliği içerisinde çalışarak görme engellilerin hayatına dokunabildiğimi hissettim hem bölümümüzle alakalı hem bağımsız bir şekilde gönüllü insanların bu tarz toplumsal projelere katılarak el ele verebileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Dış ve iç mekanlar tariflendirildi”

Körcül Tarif Projesiyle görme engellilere yönelik dış mekan olarak Uncalı, Toros, Teknokent, Meltem kapılarından Mimarlık Fakültesi, İİBF, BESYO, Tıp Fakültesi Hastane Blokları ve Enstitüler Binasına girilme tarif edildi. Ayrıca Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İletişim Fakültesi, Teknik Bilimler, Hukuk Fakültesi, BESYO fakültelerinin iç mekanları adımlanarak haritalandırıldı. Uygulamaları deneyimlemek isteyen kullanıcılar “https://eob.akdeniz.edu.tr/app/kampusbetimleme/tum-tarifler” bununla birlikte iç mekanlar için ise “http://eob.akdeniz.edu.tr:3000/tarifler” adreslerini ziyaret edebilecek.

Kaynak: İHA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.