h Dolar 32,5038 % 0.08
h Euro 34,7826 % 0.08
h Altın (Gr) 2.496,26 %0,50
h Ons Altın 2.391,52 %0,54
h Bitcoin 2075865 %-1.76225
a

Meteoroloji’den şiddetli yağış ve fırtına uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden art arda uyarılar geldi. Ege ile Akdeniz için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısında bulunan Meteoroloji, bölgede meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlara çağrıda bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yapılan son değerlendirmelere göre; bugün akşam saatlerinden yarın öğle saatlerine kadar İzmir çevrelerinde kuvvetli, batı ilçelerinde Urla, Karaburun, Seferihisar, Menderes ve Selçuk’ta yer yer çok kuvvetli yağış beklendiğini açıkladı.

Öte yandan, vatandaşların sel, su baskını ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olması gerektiği bildirildi.

AKDENİZ’E UYARI

Batı ve Orta Akdeniz’de de rüzgarın, yarın günün ilk saatlerinden itibaren doğu ve güneydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50/75 km/sa) fırtına, yer yer 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Bu bölgelerde de fırtınanın cuma günü akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

UZMANDAN AÇIKLAMA

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, Kemer, Kumluca ve Finike için ‘kırmızı kod’la uyarıda bulunduklarını belirterek, “Balkanlar üzerinden önce Trakya’yı etkileyen yağışlı hava kütlesi bugünden itibaren Akdeniz’e indi. Yağışların bu gece saatlerinden itibaren etkisini artırmasını bekliyoruz. Şiddetli yağışlar yarın gün boyu aralıklarla devam ederek, cuma öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek. Kuvvetli yağışla birlikte şiddetli rüzgar da etkili olacak. Saatte 90 kilometreye kadar ulaşmasını bekliyoruz. Rüzgar özellikle şehir merkezi, Kemer, Kumluca ve Finike ilçelerinde etkili olacak” dedi.

“SON 15 YILIN EKSTREM DEĞERLERİ YAŞANABİLİR”

Gültekin, kuvvetli yağış ve fırtınayla yaşamın olumsuz etkileneceğini belirterek, “Tahmin modellerimiz son 15 yılın ekstrem değerlerin yaşanabileceğini gösteriyor. Yarın beklenen hadiseler, sıradan hadiseler değil. O yüzden çok nadir kullandığımız kırmız kod uyarısını Kemer, Finike ve Kumluca için verdik. Şehir merkezi için de turuncu kod uyarısı verdik. Turuncu kodda yaşanan hadiseler hayatı olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

HEYELAN VE DERE TAŞMALARINA KARŞI UYARI

Kent merkezinde de özellikle Konyaaltı ilçesinde kuvvetli yağış beklendiğini belirten Gültekin, “Şehir merkezinde 100 kilogramın üzerinde, Kemer, Kumluca ve Finike’de 200 kilogramların üzerinde, yüksek kesimlerde ise 300 kilogram yağış bekliyoruz. Bu yağışla şiddetli rüzgar birleşince özellikle dere taşmaları ve heyelan riski ortaya çıkıyor. Vatandaşlarımız bu risklere ve çatı uçmaları, ağaç devrilmelerine karşı dikkatli olmalı” ifadelerini kullandı.

KEMER BELEDİYESİ TEYAKKUZDA

Meteoroloji tarafından yarın için ‘kırmızı kod’ uyarısı verilen Kemer’de Belediye Başkan Vekili İsmail Aka, Başkan Yardımcısı Emin Gül ve birim müdürleri bir araya geldi. Toplantıda olası olumsuzluklara karşı alınacak önlemler görüşüldü.

Başkan Vekili İsmail Aka, “Meteorolojiden aldığımız son bilgilere göre bu akşamdan itibaren iki gün boyunca bölgemizde aşırı yağış ve fırtına bekleniyor. Bu konuda Kemer Belediyesi olarak önlemlerimizi aldık. Tüm ekiplerimiz olası bir sıkıntıya karşı teyakkuzda. Metrekareye 100 ile 300 kilo arasında yağış bekleniyor. Rüzgarın hızı da saatte 70 ila 90 kilometreleri bulacak. Vatandaşlarımıza sel, su baskını, yıldırım, hortum, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Ekiplerimiz hazır bir şekilde tüm olumsuzluklara karşı nöbette olacak” dedi.

Aşırı yağış ve fırtınanın 29 Aralık 2021 saat 20.00’de başlayıp, 31 Aralık 2021 saat 13.00’te sona ermesinin beklendiği belirtildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.